 |
Forum studentów rolnictwa Uniwersytetu Rzeszowskiego - IV rok 2010/2011
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
karola04
mgr inż. Rolnik
Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/7 Skąd: MaLaWa*k/Rzeszowa
|
Wysłany: Sob 13:32, 22 Maj 2010 Temat postu: PYTANIA Z EGZAMINU |
|
|
1. Jakie jest roczne spożycie chleba na osobę
2. co to jest cyklaminian(odpowiedz pochodna kwasu N-suflonowego/ coś w tym stylu)
3. Ryż błyskawiczny poddawany jest(przegotowaniu i wysuszeniu)
4. który z miodów nie może być produkowany (piętlak)
5. który ze skrótów miodu nie istnieje (MI)
6. do czego nie służy konsystogram
7. w jakich jednostkach wyraża się wyciąg mąki (g/100kg)
8. gluten jest mieszaniną(gliadyny i gluteiny)
10.wielonienasycone kwasy tłuszczowe(ile gram ich jest w oleju rzepakowym , słonecznikowym, sojowym i jakimś tam jeszcze)
11. w buraku cukrowym jest (1,1% substancji azotowych)
12. jaka bakteria wywołuje chorobę ziemniaczaną(B... m....)
13. jakiego składnika jest mało w kaszach(na, Fe,P,witaminy E)
14. z jakiego zboża nie jest produkowana kasza (żyto)
15. syrop skrobiowy(zawiera fruktozę, składa się z maltozy, wykorzystywany w piekarstwie i coś tam jeszcze)
16. w jakich warunkach powinno przechowywać się ziemniaki jadalne(ja dałam 4-6 stopniach, wilgot.75%)
Reszty pytań niestety nie pamiętam
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez karola04 dnia Sob 13:37, 22 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
villemo09
dr wszechwiedzący
Dołączył: 21 Gru 2007
Posty: 223
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/7
|
Wysłany: Sob 14:32, 22 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
17.Aspartam (do czego jest używany: konserwy, leki, ...) ?
18. Jaka kasza jest specjalna( wysokobilakowa, graham,. razowa, wszystkie) ?
19. Rośliny z dziwnymi nazwami, która jest zła( ..., ..., ..., gliceryna z lukrecji)?
20. Olej rzepakowy 00 ( 0,3 %tł, 0%tł, ..., ...) ?
Osoby które zdały, prosimy o pomoc w rozwiązaniu i o napisanie pytań innych zestawów testowych. Ten to nr 38
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
villemo09
dr wszechwiedzący
Dołączył: 21 Gru 2007
Posty: 223
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/7
|
Wysłany: Sob 16:40, 22 Maj 2010 Temat postu: Re: PYTANIA Z EGZAMINU |
|
|
15. syrop skrobiowy(zawiera fruktozę, składa się z maltozy, wykorzystywany w piekarstwie i coś tam jeszcze)- najlepszy superior, ale która odp jest dobra?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Karolina
mgr inż. Rolnik
Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 134
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/7
|
Wysłany: Sob 17:19, 22 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
to są pytania z jednej grupy ale była jeszcze druga grupa...w tej drugiej grupie pytania zaczynały się chyba od "jakość..."
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Karolina dnia Sob 17:20, 22 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
villemo09
dr wszechwiedzący
Dołączył: 21 Gru 2007
Posty: 223
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/7
|
Wysłany: Sob 17:44, 22 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
grup bylo co najmniej 3 nr testu 21, 37 i 38 o innych nie wiem, kto wie niech napisze co w innych było ;D
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
karola04
mgr inż. Rolnik
Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/7 Skąd: MaLaWa*k/Rzeszowa
|
Wysłany: Nie 11:49, 23 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
ale ja miałam test 20 ;-P a co do 15 pytania to ja dałam ten superior ale nie wiem czy to dobrze było
17 dałam coś tam z insuliną,
18. wszystkie kasze są specjalne,
19.jakaś rośline na s... steviozyd czy coś takiego ale co do pewności tej odpowiedzi nie jestem pewna bo strzelałam ;-D
20. poniżej 2% kwasu erukowego ale to jeszcze sobie sprawdźcie bo to jest gdzieś w kserówkach:-)
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez karola04 dnia Nie 11:57, 23 Maj 2010, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
natalia
mgr inż. Rolnik
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 148
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/7
|
Wysłany: Nie 12:43, 23 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Jle % spozycia stanowią produktu zbozowe(50%)
Melecytoza co to jest
Izoglukoza co to jest
Jaka wilgotność powinna mieć mąka do wyrobu makaronu(70%)
Co wpływa na wartość wypiekową mąki(wszystkie odpowiedzi sa
poprawne)
Co to jest mąka pasażowa(ta po jednym przemiale)
Jaka mąka jest najczęściej kupowana
Który typ mąki nie należy do chlebowych
Jaka jest wartość energetyczna 100g pieczywa(1100kJ)
Czego nie bada sie przy ocenie oleju spozywczego( chyba cholesterolu)
Ile słodsza jest sacharyna (300-560 od sacharozy)
Coś o optymalizacji jakości(globalna)
Ile wody możę być w miodzie (20%)
Gęstość w stanie zsypowym która odpowiedź jest błedna
Coś ze składu chemicznego ziemniaka
6-NNKT co to jest chyba
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
asik
Wierszokleta
Dołączył: 09 Paź 2007
Posty: 106
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/7
|
Wysłany: Pon 12:06, 24 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
1. Optymalan jakość (globalna)
2. Struktura spożycia prod. zbożowych (50%)
3. Gęstość ziarna w stanie zsypanym.
4. Skład chemiczny ziemniaka.
5. Zaraza ziemniaczana jaki grzyb wywołuje (phytophora ifestans)
6. Co to jest izoglukoza (syrop glukozow- fruktozowy)
7.Który kwas należy do n-6 (arachidonowy)
8. Ocena jakości olejów rafinowanych.
9. Co to jest melecytoza (cykier modrzewiowy)
10. Zawatość wody w miodzie- nie większa niż(20%)
11. Sacharyna- ile razy słodsza (300-560 od sacharozy)
12. Co to jest mąka pasażowa ( po jednorazowym przemiale)
13. Najpopularniej kupowana kasza w Polsce (kasza manna)
14. Wartość energetyczna 100 g pieczywa (1100kJ)
15. Który typ mąki nie należy do chlebowych.
16. Co wpływa na wartość wypiekową mąki (wszystkie odp.poprawne)
17. Coś o mące makaronowej??
Więcej nie pamietam, a pytania brzmiały mniej więcej tak. W nawiasach to moje odpowiedzi. A nr mojego testu to 7.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|